Puteți amesteca diferite antigel între ele?

Autor: Laura McKinney
Data Creației: 4 Aprilie 2021
Data Actualizării: 17 Mai 2024
Anonim
Putem amesteca Antigelul de diferite culori?
Video: Putem amesteca Antigelul de diferite culori?

Conţinut

Antigelul este conținut în lichidul de răcire a motorului pentru a preveni înghețarea motorului.

Există momente în care aveți puțin antigel și singura marcă disponibilă este diferită de cea pe care o utilizați înainte.

Mulți șoferi nu sunt siguri de amestecul celor două mărci, deoarece ingredientele sunt diferite.

Majoritatea produselor antigel folosesc etilen glicolul ca bază principală de răcire. Culoarea verde / galben întâlnită în majoritatea antigelului se datorează utilizării silicaților, dar noile variante antigel fabricate din acizi organici dau o culoare portocalie sau roz.

Dacă amestecați una dintre cele două variante, reduceți proprietățile corozive ale antigelului.

Antigelul este disponibil ieftin în magazine și ar trebui să spălați pur și simplu lichidul de răcire din sistemul de răcire cu un nou brand în loc să amestecați cele două.

Care este scopul antigelului?

Când se adaugă antigel la sistemul de răcire, acesta scade punctul de îngheț al lichidului de răcire. Aceasta are avantajul că apa nu se transformă în gheață la temperaturi extrem de reci. De asemenea, împiedică supraîncălzirea motorului prin creșterea punctului de fierbere al lichidului de răcire. Antigelul reduce coroziunea motorului și sprijină transferul de căldură.


LEGATE: Turnarea benzinei într-un motor diesel - Ce se poate întâmpla?

Care sunt diferitele tipuri de lichide de răcire?

Răspunsul la întrebarea de amestecare a diferitelor lichide de răcire este mai complex decât pare. Nu trebuie să luați în considerare culoarea lichidului de răcire, ci tipul de lichid de răcire și tipul de motor pe care îl aveți. Citiți mai departe pentru mai multe informații despre cum să vă asigurați că puteți amesteca lichide de răcire.

Există multe culori diferite când vine vorba de antigel. Cu toate acestea, există două culori specifice cărora trebuie să le acordați o atenție specială.

Lichid de răcire verde

Acesta a fost anterior singurul tip de lichid de răcire disponibil. Este produs de tehnologia anorganică a dependenței (IAT). În acest caz, se adaugă fosfați la etilen glicol; unii folosesc în schimb propilen glicol.

Lichide de răcire portocalii

Acesta este produs de tehnologiile cu acid organic. Noile lichide de răcire au fost dezvoltate pentru a satisface producția de mașini mai noi în care au fost utilizate piese din aluminiu și nailon.


Când cele două tipuri de antigel sunt amestecate, o substanță gelatinoasă groasă se găsește în motor. În loc să acționeze ca agent de răcire, amestecul antigel determină supraîncălzirea motorului. Deteriorările se pot extinde la pompa de apă, garnitură și radiator. Dacă problema nu este corectată, va trebui să efectuați reparații suplimentare ale motorului.

ÎN LEGĂTURĂ: Puteți folosi numai apă fără lichid de răcire în radiator?

Exemple de compuși antigel

Metanol

Metanolul este un lichid volatil, incolor, cunoscut sub numele de cel mai simplu alcool. Deși nu este potrivit pentru utilizarea în antigel auto, proprietățile sale de solvent îi permit să fie folosit ca mașină de spălat parbriz la temperatura camerei.

Etilen glicol

Acesta este cel mai popular antigel. Are un punct de fierbere ridicat, ceea ce îl face agentul perfect pentru amestecurile antigel. Se poate oxida cu alți compuși chimici, ceea ce a determinat din ce în ce mai mulți producători care folosesc propilen glicol. Etilenglicolul este, de asemenea, toxic și nu trebuie ingerat niciodată, chiar dacă are un gust dulce.


Propilen glicol

Se folosește ca înlocuitor al etilenglicolului, deoarece este mai puțin toxic. Acest lucru a condus la utilizarea sa ca compus antigel în diverse consumabile, cum ar fi înghețata sau alimentele procesate. Propilen glicolul se oxidează atunci când este expus la aer, iar alți compuși sunt utilizați pentru a preveni coroziunea pieselor metalice din motor.

ÎN LEGĂTURĂ: Cum se elimină mufele de congelare / mufele de bază la domiciliu

Cum măsoară punctul de îngheț al lichidului de răcire?

Antigelul previne înghețarea lichidului de răcire. Dacă radiatorul se scurge, antigelul își pierde efectul. Există trei moduri de a verifica punctul de îngheț al amestecului dvs. antigel: benzi de testare, un refractometru și greutate specifică.

Refractometrele sunt adesea destul de ieftine și, dacă doriți să obțineți unul, îl puteți verifica pe Amazon.

Antigelul își poate menține eficacitatea la nesfârșit dacă nu există scurgeri. Dar în momentul în care radiatoarele încep să se scurgă, inhibitorii corozivi sunt epuizați, așa că trebuie înlocuiți constant. Este recomandat să spălați lichidul de răcire la următorul serviciu al motorului și să înlocuiți antigelul cu unul nou.

Cum se utilizează antigelul

Primul lucru pe care trebuie să-l confirmați atunci când vă cumpărați antigelul este că nu este diluat. Trebuie pregătit un amestec concentrat de 50% apă distilată și 50% lichid de răcire. Dacă vă așteptați ca temperaturile să scadă sub -34 F, este posibil să aveți nevoie de un raport mai ridicat al antigelului. Apa de la robinet nu este recomandată pentru diluarea conținutului său mineral; folosiți apă deionizată sau distilată.

Se recomandă schimbarea antigelului la fiecare doi anicu toate acestea, acest lucru poate varia în funcție de instrucțiunile producătorului.

Motoarele cu ardere internă generează multă căldură prin aprinderea amestecului aer-combustibil. Căldura excesivă poate distruge majoritatea părților metalice ale motorului. Pentru a răci motorul, un sistem de țevi și un agent de răcire ajută la transportarea căldurii de la motor la radiator, unde este răcit.

Amestecul antigel conține adesea câțiva inhibitori corozivi pentru a proteja unele părți metalice din motor. Acestea includ piese din fontă, aluminiu, alamă, cupru și brazate. Apa a fost folosită ca agent de răcire de-a lungul anilor, dar are defectele sale.

În primul rând, se solidifică la temperaturi extrem de reci, ceea ce poate determina solidificarea blocului motor și deteriorarea acestuia. Știfturile de îngheț sunt adesea plasate în blocuri de motor unde se știe că curge lichidul de răcire. Când blocul motorului îngheață, dopurile sunt împinse în afară. Când au început să amestece lichidul de răcire cu antigelul, primul compus utilizat a fost metanolul. Cu toate acestea, deoarece majoritatea radiatoarelor au fost ventilate, metanolul s-a evaporat prin etanșările radiatorului, necesitând înlocuirea constantă.

Capacele radiatorului au fost ulterior sigilate. Metanolul a avut, de asemenea, dezavantajul că a provocat coroziunea metalelor motorului din aluminiu. Ulterior, etilen glicolul a fost dezvoltat ca principal antigel. O schimbare majoră a garniturilor de radiator în anii 1950 a dus la dezvoltarea capacului radiatorului, care a permis lichidul de răcire sub presiune. Acest lucru a ajutat lichidul de răcire să facă față temperaturilor ridicate ale motorului.

Din motive de mediu, componenta principală a agentului de răcire a fost înlocuită cu etilen glicol.

Concluzie

Întrebarea dacă antigelul trebuie amestecat este controversată. Unii oameni cred că nu dăunează motorului, dar sunt cei care au observat un gel lichid atunci când amestecă lichidul de răcire verde și roz. Ambele tipuri de lichide de răcire utilizează diferiți inhibitori de coroziune, care pot reacționa și deteriora sistemul dvs. de răcire.

Antigelul este relativ accesibil și nu există niciun rău în spălarea sistemului de răcire a fluidului anterior și în umplerea unei sticle noi. Verificați întotdeauna capacul radiatorului pentru scurgeri, deoarece acest lucru poate reduce eficiența antigelului.